Endegeest in de jaren tachtig:

Lessen van patiënten


Mark van der Gaag beschrijft zijn eerste werkjaren als psycholoog in Endegeest. Het geeft een tijdsbeeld van de gang van zaken in een klassiek psychiatrisch asiel. Het is een zoektocht naar het verbeteren van zorg, het behandelen van symptomen en hoe een totaal-instituut de weg inslaat naar ambulante, humane en effectievere zorg. Veel casuïstiek laat zien hoe patienten waardevolle ideeen hadden over doelen, bejegening en behandeling. Het is maar vijftig jaar geleden, maar het is een ware reis door de tijd.

Het boek geeft geen oordelen, veroordelingen of beoordelingen, maar blijft bij een feitelijke beschrijving van gebeurtenissen, gesprekken en beschrijvingen van gedachten en overtuigingen uit die tijd. De lezer kan desgewenst zelf een oordeel vormen.

De auteur is Mark van der Gaag en heeft gewerkt in de psychiatrie als klinisch psycholoog/psychotherapeut en cognitief gedragstherapeut bij Endegeest te Oegstgeest en later bij Parnassia te Den Haag en als bijzonder hoogleraar op de leerstoel ‘Cognitieve gedragstherapie bij psychose’ aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij is nu met emeritaat.