Elsbeth Zandee van GGZ Delfland heeft deze gratis cursus online gevolgd. Hieronder beschrijft ze haar ervaringen hiermee.

Via een patiënt kreeg ik de tip om de cursus voor familieleden van mensen met een psychose onder de aandacht te brengen van naasten. Het concept van futurelearn.com is dat er gratis colleges (voertaal: Engels) van gerenommeerde universiteiten (in dit geval: King’s College, London) beschikbaar gesteld worden voor mensen van over de hele wereld. Het zou twee weken duren en ongeveer drie uur per week tijd kosten, dit klopt aardig. In de eerste week waren de onderwerpen: wat is psychose/schizofrenie en wat hoort allemaal bij de ziekte en wat zijn behandelmogelijkheden. Hallucinaties, wanen èn negatieve symptomen werden besproken. De cursus is verrassend interactief en afwisselend. Video’s en stukken tekst zijn volledig en zeker niet lang. Het is gemakkelijk om tussendoor te stoppen en later weer verder te gaan, want de onderdelen duren ongeveer tien minuten. Onder elke video of stuk tekst is de mogelijkheid om er op te reageren en op elkaar te reageren.

Deze cursus is geschreven voor familieleden en bij elk onderwerp wordt er vanuit dit perspectief gekeken. Wat ik mooi vond bij het onderwerp negatieve symptomen is dat er benadrukt werd dat dit door naasten één van de meest nare symptomen van schizofrenie wordt gevonden. Juist door de uitleg krijg je meer begrip voor de patiënt, maar ook voor jezelf èn krijg je handvatten hoe je iemand dan wel kunt motiveren om bijvoorbeeld naar buiten te gaan of iets anders te ondernemen. Bij het onderwerp medicatie wordt ingegaan op alle bijwerkingen en hoe je als naaste veel kunt betekenen bij het helpen om het op tijd te slikken of juist informatie aan de psychiater te geven over bijwerkingen en hoe de patiënt reageert op de medicatie. Familieleden kunnen ook veel betekenen bij psychologische behandelingen, ze kunnen vragen naar huiswerk en daar misschien bij helpen of hen motiveren om op hun afspraken te komen.

De tweede week ging over herstel! De visie op herstel is de laatste jaren verschoven. Het betekent niet langer symptoomvrij, maar een goed leven hebben met eventuele symptomen. En wat een goed leven betekent, is per persoon verschillend. Er wordt verder besproken dat het niet zo gemakkelijk is, zeker als de patiënt tevreden is, maar je als familielid zorgen maakt over lichamelijke achteruitgang of ziekte bijvoorbeeld. Daarom is er ingegaan op de verschillende kanten die een leven de moeite waard maken: zoals lichamelijke gezondheid, geestelijke gezondheid, en betekenisvolle contacten.

Het CHIME Recovery framework is een mooi voorbeeld van welke gebieden belangrijk zijn bij herstel.
Er zijn vijf taken die belangrijk zijn voor herstel en veel ervan gaan over maatschappelijke participatie en over mentale gezondheid. Een psycholoog kan hierin veel betekenen en deze expertise zou een grotere rol moeten krijgen in de behandeling.

Als laatste zie je in de cursus een rollenspel tussen een moeder en haar zoon over hoe je communiceert zonder in discussie te gaan over bijv. of de buren wel of niet spioneren.
Bij alle onderwerpen zijn wetenschappelijke artikelen toegevoegd als naslagwerk.

Deze cursus is een aanrader voor alle familieleden/naasten, of ze nu net met een psychose zijn geconfronteerd of er al jaren mee bekend zijn.
www.futurelearn.com